Dins els actes commemoratius del 60è aniversari de la fundació del Barri del Congrés, hi tindran lloc quatre xerrades sobre diversos aspectes del barri, amb un concert de cant coral com a pas de l'Equador entre elles. Podeu veure el programa a la pàgina de la Coordinadora d'Entitats, tot i que us el reproduiré aquí mateix en acabant aquesta entrada.
L'organització del 60è aniversari m'ha fet l'honor de sol·licitar la meva intervenció en aquestes xerrades i tindré a càrrec la que tanca el cicle (el 4 de juny) i que dedicaré al futur. Naturalment, no penso jugar a fer de profeta -se me'n dóna molt malament- sinó més aviat a dur a terme una petita tasca de prospectiva d'allò que, vistes les tendències i la situació del present, ens pot reportar el futur... probablement o tan sols possiblement.
La veritat és que, per a mi, és tot un repte. N'he fet moltes de xerrades, conferències, intervencions en mitjans de comunicació i tal, però sempre amb la temàtica constrenyida a aquelles matèries que constitueixen, d'alguna manera, la meva especialitat (no professional, sinó de voluntariat o d'activisme, digueu-ho com volgueu): les tecnologies de la informació, Internet -és clar-, la seguretat en la xarxa, el món dels infants i joves a Internet i, a més, tota la problemàtica del programari lliure i dels formats lliures. Ara se'm demana que parli del barri, del meu barri i del barri de la meva família, doncs encara que el meu matrimoni va fer les primeres passes en un barri veí, Vilapicina i la Torre Llobeta, en realitat és aquí al Congrés i els Indians, en aquest territori fronterer del barri, on ha transcorregut ben bé tota la nostra vida. Justament aquests dies, es compleixen vint anys d'ençà la nostra arribada.
I, és clar, vint anys són molts anys però... què puc explicar jo a gent que, inclús essent molt més jove que jo, ha nascut al barri i porta fàcilment quaranta anys vivint en ell? Què puc dir-els-hi jo del barri als qui van viure aquella època fundacional? Vint anys són molts anys, sí, però el que és important no és el nombre d'anys sinó quins anys es viuen. Probablement, qui va viure només els deu primers anys del Congrés i després va marxar, tindrà una experiència del barri molt més rica que la meva, tot i que només hi hagi viscut la meïtat de temps que jo. O bé els qui van viure la transformació social, econòmica i política del barri des del franquisme fins la consolidació de l'actual monarquia parlamentària, passant per la transició, els anys difícils del començament... Què puc jo explicar del barri del Congrés a tota aquesta gent, si són ells els qui em poden explicar a mi dues o tres vegades més i mil vegades millor?
Me n'heu fet una de bona i ja veurem com me'n surto, però tingueu la seguretat de que esmerçaré tots els meus esforços per fer-ne una cosa, si més no, digna.
I aquí teniu el programa de xerrades (més el concert):
Dimecres 7 de maig
Casal de Barri Congrés-Indians: 19:30h
Vivendes del Congrés : El fruit més pregó. Context
A càrrec de mossèn Josep Maria Martí Bonet
Dimecres 14 de maig
Casal de Barri Congrés-Indians: 19:30h
Les Vivendes del Congrés : 60 anys d’un concepte de barri
A càrrec de Ricard Fernàndez Valentí – Historiador local, especialitzat en història dels transports i en història local de Barcelona
Dissabte 17 de maig
Parròquia Sant Pius X : 18h.
Concert de cant Coral : Escola de Música Sant Gervasi-Orfeó de Tremp – Coral Pompeu Fabra.
Direcció : Jordi Sansa
Dimecres 21 de maig
Casal de Barri Congrés-Indians : 19:30h.
La Lluita Antifranquista- Retrats per a la memòria
Visualització-col·loqui del reportatge : «Diferents»
A Càrrec de Francesc Torrebadella
Dimecres 4 de juny
Casal de Barri Congrés-Indians: 19:30h.
Smart Barri (El futur del Congrés)
A càrrec de Xavier Cuchí - veí del barri
-
-
Javier Cuchí
-
Archives
-
Categories